Τμήματα Ε.Ν.Γ.

Image

Τμήματα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Πολυχώρος Κιβωτός
Τηλ.: 21 0777 6213, 693 457 7071

Διεύθυνση
Αιτωλίας 3, Αθήνα 115 26

 

ΦΟΙΤΗΣΗ

Για την ολοκλήρωση του κάθε επιπέδου απαιτούνται 120 εκπαιδευτικές ώρες. 

α) 2 μαθήματα την εβδομάδα διάρκειας 2 ωρών το καθένα
β) 2 μαθήματα την εβδομάδα διάρκειας 3 ωρών το καθένα ή 3 μαθήματα την εβδομάδα διάρκειας 3 ωρών το καθένα
Λειτουργούν τμήματα πρωινά, απογευματινά και βραδινά τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα

Yπάρχει ευελιξία στην:
α) επιλογή τμήματος ή ιδιαίτερου μαθήματος (για ορισμένα επίπεδα) και
β) δημιουργία μικρής ομάδας σπουδαστών, σε ημέρες και ώρες που τους εξυπηρετεί

Image

ΕΠΙΠΕΔΑ

Οι σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) διαρθρώνονται ως εξής:

  •  Αρχάριοι (1ο επίπεδο- (Α0 + Α1))
    •    Μέσοι (2ο επίπεδο-
    Α2)​
  •  Προχωρημένοι (3ο επίπεδο-Β1)
    •    Επάρκεια (4ο επίπεδο
    -Β2)​

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων επιπέδων σπουδών στην Ε.Ν.Γ., οι σπουδαστές έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οι εξετάσεις της επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα διεξάγονται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι για ορισμένα επαγγέλματα, η επαρκής γνώση της Ε.Ν.Γ. αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

Διερμηνεία (5ο επίπεδο-επαγγελματική κατεύθυνση-C1)
Τμήματα Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. για 2 έτη. Το πρώτο έτος αφορά στη θεωρία και το δεύτερο στην πρακτική διερμηνείας.  Μετά την ολοκλήρωση της διετούς φοίτησης, συμμετέχουν στις εξετάσεις διερμηνέων Ε.Ν.Γ. 

Οι επιτυχόντες πλέον διερμηνείς  Ε.Ν.Γ., συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο διερμηνέων Ε.Ν.Γ. του Υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης διάρκειας 120 ωρών. 

Ο επαγγελματίας διερμηνέας Ε.Ν.Γ. έχει τη δυνατότητα του ελεύθερου επαγγέλματος ή της κλήσης του από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος για την κάλυψη αναγκών διερμηνείας ανήκοων (κωφών) ατόμων.

Τμήμα Εξειδίκευσης Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας-C2

    Στον Πολυχώρο ΚΙΒΩΤΟΣ λειτουργεί από το 2006 τμήμα εξειδίκευσης στη διερμηνεία ΕΝΓ. Στο τμήμα αυτό οι επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικής γλώσσας, εκπαιδεύονται:

  •  στον κώδικα δεοντολογίας
    •    στον κώδικα συμπεριφοράς
    •    στον προφορικό λόγο

και ειδικεύονται στην απόδοση στην Ε.Ν.Γ. ορολογίας

  •  επιστημονικών πεδίων (θετικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες κ.α.)
    •    δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών-φορέων (υγείας, δικαιοσύνης, δημόσιας
         τάξης κ.α.)
    •    της Τέχνης και της τηλεοπτικής παρουσίασης

Ελληνική νοηματική γλώσσα

 Η Νοηματική Γλώσσα αποτελεί το φυσικότερο τρόπο επικοινωνίας και το κυρίαρχο στοιχείο της κουλτούρας των κωφών ατόμων (Παπασπύρου, 1987). Είναι η μόνη γλώσσα που επιτρέπει στα κωφά άτομα να επικοινωνούν αβίαστα, αμφίδρομα και αποτελεσματικά (Wilbur, 1979; Woodward, 1990). Μέσω αυτής εξυπηρετείται η καθημερινή επικοινωνία αλλά και μεταφέρονται οι αξίες και παραδόσεις της κοινότητας από τους μεγαλύτερους στους νεότερους. Επίσης, χρησιμοποιείται για την έκφραση μέσω της τέχνης (νοηματική ποίηση, τραγούδια στη νοηματική, θέατρο κωφών, λογοτεχνία στη νοηματική). Σύμφωνα με τα παραπάνω, η κοινότητα των κωφών αποτελεί γλωσσική μειονότητα και όχι μια ομάδα ατόμων που μοιράζονται την ίδια αναπηρία (Parasnis, 1996).

    Η Νοηματική Γλώσσα είναι μία πλήρης, οπτικοκινησιακή γλώσσα. Δομικά της στοιχεία αποτελούν οι χειρομορφές, η κίνηση, η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός στο χώρο καθώς και οι εκφράσεις του προσώπου και σπανιότερα κάποιες κινήσεις του σώματος (Παπασπύρου, 1987). Η δομή της δεν αποτελεί, άρα, τη γλωσσική αναπαράσταση της προφορικής γλώσσας της αντίστοιχης χώρας, διαθέτει τη δική της δομή.

    Κάθε χώρα έχει τη δική της εθνική Νοηματική Γλώσσα. Επίσης, κάθε εθνική γλώσσα έχει τις δικές της διαλέκτους ανά περιοχή, ακριβώς όπως και οι προφορικές γλώσσες. Το 1997 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τις Νοηματικές Γλώσσες των κρατών μελών ως επίσημες γλώσσες των κοινοτήτων κωφών της Ένωσης.

    Στην Ελλάδα, με τους νόμους 2328/1995 και 2817/2000-3699/2008, η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε ως επίσημη γλώσσα των κωφών και βαρήκοων ατόμων στα ΜΜΕ και στην Εκπαίδευση αντίστοιχα (Παπασπύρου, 2006). Οι χρήστες της υπολογίζονται περίπου σε 25.000 άτομα, χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή. Η εκπαίδευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα πραγματοποιείται από φορείς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, από σωματεία Κωφών και ιδιωτικά κέντρα, στα οποία διδάσκουν κατά αποκλειστικότητα κωφοί δάσκαλοι με πολυετή πρακτική εμπειρία (Παπασπύρου, 2006). Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει λειτουργήσει τμήμα σπουδών κώφωσης ή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

    Η πιστοποίηση της επάρκειας και διερμηνείας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων που προσφέρονται από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Η γλωσσική επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα διακρίνεται από την επαρκή ικανότητα λεξιλογίου, επαρκή ικανότητα στη γραμματική (χειρολογία, μορφολογία και σύνταξη) και επαρκή πραγματολογική ικανότητα, δηλαδή αποτελεσματική χρήση της γλώσσας στις διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις (Παπασπύρου, 2006). Η επάρκεια κρίνεται τόσο στην πρόσληψη-κατανόηση όσο και στην έκφραση-παραγωγή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

    Στόχος της εκπαίδευσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι η κατάκτησή της αλλά κυρίως η ανάπτυξη του κατάλληλου υπόβαθρου για δημιουργική συμμετοχή στα δρώμενα της κοινότητας, για διαπολιτισμική επικοινωνία, για μετάδοση και καλλιέργεια των γνώσεων που αποκτήθηκαν.

    Δάσκαλοι Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικευμένο στα κωφά παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ειδικοί στη διδακτική της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ως πρώτης ή δεύτερης γλώσσας και της γραπτής Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας σε κωφούς, διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, γλωσσολόγοι με ειδίκευση στις Νοηματικές Γλώσσες, ερευνητές με αντικείμενα τον πολιτισμό και την κοινωνιολογία των κωφών ατόμων, αλλά και άλλοι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι κ.α.), αποτελούν αναγκαίες εμπλεκόμενες ομάδες επαγγελματιών, προκειμένου να συνεργάζονται με κωφά και βαρήκοα άτομα και μέλη των οικογενειών τους.